De aandelenbeurzen op Wall Street zijn woensdag met minieme winsten geopend. Net als in Europa doen beleggers het rustig aan, na de winsten van de voorgaande twee dagen.
Vlak na de opening stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 17.127 punten. De S&P 500 steeg ook 0,1 procent, tot 2001 punten. Dinsdag sloot de breed samengestelde index voor het eerst in de geschiedenis boven de grens van 2000 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq startte eveneens 0,1 procent in de plus, op 4574 punten.
De Amerikaanse verkoper van juwelen en andere luxegoederen Tiffany & Co won ruim 4 procent. Het bedrijf maakte meevallende kwartaalcijfers bekend en verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele jaar.
Wapenfabrikant Smith & Wesson leverde daarentegen 10 procent in. De producent van pistolen en geweren zag de verkoop vorig kwartaal verslechteren en verlaagde zijn prognoses voor het gehele boekjaar.
De beurshandel in Europa bleef woensdagmiddag bijzonder rustig. Op een dag met weinig nieuws namen beleggers gas terug, in afwachting van nieuwe impulsen.
Vlak na de opening van de beurzen op Wall Street stond de Amsterdamse AEX-index 0,1 procent in de plus op 413,23 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 615,04 punten. De graadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen weken nauwelijks af van de slotstanden van dinsdag.
OCI stond met een min van 0,8 procent onderaan de AEX. Het Egyptische bouw- en kunstmestbedrijf zag de winst in de eerste helft van het jaar flink dalen en kondigde aan de bouwdivisie apart naar de beurs te willen brengen in Nederland en het Midden-Oosten. AkzoNobel en Randstad wonnen 1 procent en voerden de hoofdgraadmeter van het Damrak daarmee aan.
Neways Electronics
Bij de kleinere bedrijven leverde Neways Electronics 4,5 procent in. Beleggers waren niet onder de indruk van de resultaten die de leverancier van elektronische onderdelen bekendmaakte. De resultaten van Reesink (plus 5,9 procent) werden wel goed ontvangen. De technische handelsonderneming boekte meer winst en omzet in de eerste helft van het jaar.
De afgelopen dagen stegen de aandelenkoersen, mede door de verwachting dat de ECB meer maatregelen zal nemen om de inflatie in de eurozone aan te jagen. Speculatie op die maatregelen was woensdag vooral zichtbaar op de obligatie- en valutamarkten.
De rentes op Europese staatsleningen gingen opnieuw omlaag door het vooruitzicht van een verdere verruiming van het monetaire beleid. De rente op Nederlandse 10-jaarsleningen naderde daarbij voor het eerst in de historie de grens van 1 procent. Ook Zuid-Europese rentes gingen verder omlaag, waarbij het rendement op Italiaanse 10-jaarsobligaties zelfs daalde tot onder het niveau van vergelijkbare Amerikaanse schuldpapieren.
Ook de waarde van de euro stond weer onder druk. De Europese munt zakte tot 1,3180 dollar, tegen 1,3190 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De euro staat nu op het laagste niveau sinds 6 september vorig jaar.
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 94,11 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder en kostte 102,86 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl